Betydningen af ​​det absurde – en lydlig undersøgelse

yann_coppier
Yann Coppier
Den Danske Scenekunstskole
2016 - 2017

Betydningen af ​​det absurde – en lydlig undersøgelse

Projektet sigter efter at realisere nye potentialer for lyddesign som udøvende kunstform ved at skabe en forskydning bort fra teknisk innovation til dramaturgisk innovation. Det indebærer dels at arbejde med selve lyden, men også med semantik, dramaturgi, kroppen og rummet. Som Yann Coppier har udtalt i København i 2016 i forbindelse med sine optagelser af snefnug, der falder på sne: ”Selvom det undertiden kan føles modstridende, hvorfor så ikke prøve at arbejde med videnskabelig viden og poesi på samme tid? Eller med, hvordan man kan skabe kompromisløs kunst gennem udviklingsvirksomhed, ved at bruge alle de værktøjer, vi har til rådighed, og ved at arbejde med at skabe lyde, der ikke findes endnu.”

De grundlæggende principper er følgende: Enhver lyd kan skabes eller genskabes på mindst 4 forskellige måder. Dels ved at ”spille” på instrumenter og objekter, ved at manipulere optagede lyde, gennem syntese samt gennem feltoptagelser. Uanset hvad man ønsker at beskrive, har man brug for en fast forståelse af, hvad lyd handler om. Når man først har forstået, hvordan man kan lege med lydens egenskaber, kan man skabe de mest interessante, realistiske, poetiske eller endda absurde lydbilleder.

Koncepter og historiefortælling: Hvorfor bruge en given lyd eller et givent instrument frem for et andet? Hvorfor netop dette tempo, hvorfor denne musikstil, hvorfor denne rumklang? Tingene må give mening for os for at et givent lydspor kan passe nøjagtigt til et givent emne, hvad enten det drejer sig om komposition, fortolkning, mix eller lyddiffusion.

Opfattelse: Hvordan skaber vi et realistisk eller imaginært rum, som lytteren kan dykke ned i, og hvordan kan vi narre vores egne sanser ved hjælp af psykoakustik?

Realtidsoptræden og dialog: Hvordan kan vi skabe et system, der tillader os at reagere øjeblikkeligt på enhver idé eller impuls, der måtte komme fra os selv, fra andre kunstnere eller fra publikum – hvad angår lyd og/eller musik?

Podcast af Tim Hinman a podcast by Tim Hinman, hvor Yann bliver interviewet om sine optagelser af snefnug, der falder på sne, København 2016.

Projektdeltagere

Yann Coppier, Xavier Descarpentries, Tim Hinman og Kenneth Flak and Külli Roosna (Tallinn, Estonia)

yann_coppier
Yann Coppier
Den Danske Scenekunstskole
2016 - 2017