Leuture #6

lectureWhiteSix1
01/09/2022

Leuture #6

01.09.2022

Knowledge in the Arts #6 Paul Craenen

15.00-17.00 CET, The Royal Academy of Music & Online

Arrangementet live-streames på vores YouTube kanal her.

Venue: Kammermusiksalen, Musikhuset, Det Jyske Musikkonservatorium, Skovgaardsgade 2C, Århus

Lecturen er på engelsk og bliver moderet af Kristoffer Gansing (Professor, Center for Kunstnerisk Viden og Udvikling)

Hvordan og hvornår reflekterer den udøvende musiker over sin kunstneriske viden? Kunstnerisk udviklingsvirksomhed (Artistic reesearch i international kontekst) er det felt, hvor kunsten som erkendelsesform står i fokus, og hvor undervisere på de kunstneriske uddannelser afsøger nye retninger inden for deres praksis. I dette foredrag diskuterer den hollandske komponist og forsker Paul Craenen den svære balance mellem musikalsk flow og kritisk refleksion.

Flow, afbrydelse og refleksion i musikalsk artistic research

Musikudøvelse kræver en fordybelse og dedikation, som er anderledes end det at tale og skrive om oplevelsen. Ikke desto mindre er det uden ord svært, hvis ikke umuligt at konceptualisere og integrere den musikalske oplevelse som en central del af artistic research. Derfor forudsætter artistic research indenfor musik en  bevægelse mellem at være indenfor og udenfor den musikalske tid. Med udgangspunkt i den undersøgende kunstners førstehåndsperspektiv tages overførelsen af viden og erfaring fra bevægelsen mellem dette indenfor og udenfor ofte for givet.

I denne præsentation undersøger Craenen begrænsninger og muligheder for, hvordan artistic-researchers kan kombinere kunstnerisk nærvær og refleksiv distance. Han foreslår et koncept for den musikalske artistic research, en ”afbrydelsens praksis”, hvor bevidst og systematisk bevægelse mellem tidslighederne i forhold til det musikalske flow kan skabe vilkår for refleksion og kritik.

Biografi, Paul Craenen

Paul Craenen er forsker, komponist og efterspurgt ekspert i feltet mellem kunstnerisk praksis, uddannelse og forskning. Han har studeret klaver og kammermusik på Lemmens Instituttet, Leuven. I 2011 fik han sin Ph.d. fra Leiden Universitet i artistic research om den performative krops status i samtidsmusik. Hans bog “Composing under the Skin. The music-making body at the composer’s desk” (2014) er udgivet ved Leuven University Press. Han har undervist I klaver og experimenterende music ved bla. Amsterdam Konservatorium. Han har været leder af Musica, en flamsk organisation for kunstuddannelser fra 2012-2018. I 2018 blev han udnævnt til Research Professor og leder af Music, Education and Society på Royal Conservatory The Hague. Han er desuden ofte gæsteprofessor på Leiden University.

Knowledge in the Arts

I foråret 2021 påbegyndte Center for Kunstnerisk Viden og Udvikling den nye samtale- og forelæsningsrække Knowledge in the Arts. Her sætter vi fokus på temaer og begivenheder indenfor KUV/Artistic  Research og på aktuelle samfundsdiskussioner i forhold til feltet. Oplæggene afholdes primært af kunstnere, danske såvel som internationale, med en research-orienteret praksis, men også af andre  relevante stemmer omkring kunstens viden. Præsentationerne arrangeres på centrets forskellige institutioner, streames live og arkiveres på centrets hjemmeside.

Se tidligere Lectures i vores mediearkiv: https://artisticresearch.dk/medie-arkiv

lectureWhiteSix1
01/09/2022