Instrumentations-metoder i lydorienteret komposition

Laursen_instrumentationsmetoder
Lasse Laursen
Det Jyske Musikkonservatorium
2015 - 2017

Instrumentations-metoder i lydorienteret komposition

Inden for den eksperimenterende kompositionsmusik er sampleren og andre elektroniske instrumenter i de seneste 10-20 år for alvor begyndt at optræde på lige fod med den klassiske musiks akustiske instrumenter. Hvad betyder det for komponisternes måder at instrumentere på? Dette KUV-projekt undersøger værker fra det 21. århundrede, afdækker nye instrumentationsmetoder og bidrager generelt til en forståelse af instrumentation i det 21. århundredes kompositionsmusik.

Navnlig undersøger projektet de strategier og metoder som komponisterne anvender når (1) de akustiske instrumenter skal lyde som lyde fra virkeligheden eller når (2) akustiske instrumenter skal kombineres med afspilningen af field recordings. Inspireret af undersøgelsernes resultater har Lasse Laursen arbejdet med at implementere en række af metoderne i sin egen kunstneriske praksis. Fx i hans instrumentation af Parmegianis elektroakustiske værk ”Incidences/Resonances” (1975), hvor den elektroniske musik er skrevet ud for akustiske instrumenter. To forskellige versioner af instrumentationen blev opført af Aarhus Sinfonietta if robindelse med Lasse Laursens koncertforedrag 7. marts 2017. Videoptagelser og slides fra foredraget/koncerten kan findes her.

Resultaterne af Lasse Laursens projekt er bl.a. publiceret i en forskningsartikel om Simon Steen-Andersens ”Double Up” (2010) og i en formidlingsartikel om instrumentation af lydoptagelser.

Alle projektets resultater er dokumenteret på:http://orchestration.dk/

Laursen_instrumentationsmetoder
Lasse Laursen
Det Jyske Musikkonservatorium
2015 - 2017